Beneficiari eligibili
Întreprinderi mici și mijlocii
Activități eligibile:
Solicitantul va trebui să includă în cererea de finanțare cel puțin activitățile care conduc la îndeplinirea criteriilor de intensitate digitală. În cadrul prezentului apel de proiecte, sunt eligibile următoarele tipuri de investiții, de natura imobilizărilor corporale (mijloace fixe) și necorporale, precum și servicii de digitalizare, după cum urmează:1. Achiziția de echipamente hardware TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) și a altor dispozitive și echipamente aferente, inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcțiune, justificate din punctul de vedere al implementării proiectului;2. Achiziția de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;3. Realizarea rețelei LAN necesare pentru implementarea proiectului;4. Achiziționarea aplicațiilor software/licențelor necesare implementării proiectului (inclusiv software dezvoltat și/sau adaptat conform cerințelor beneficiarului), configurarea și implementarea bazelor de date, migrarea și integrarea diverselor structuri de date existente, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;5. Achiziționarea de sisteme de inteligență artificială, machine learning, realitate augmentată, virtual reality;6. Achiziționarea de Website a companiei;7. Instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;8. Achiziție de servicii de trecere a arhivelor din analog/dosare/hârtie în digital indexabil;9. Achiziție de aplicații informatice specifice pentru persoanele cu dizabilități;10. Achiziție de soluții din domeniul tehnologiei informației pentru comerțul electronic;11. Achiziție de servicii pentru consolidarea securității cibernetice aplicabile pentru software/ găzduire/rețele;12. Achiziție de servicii de consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice privind digitalizarea de care au nevoie IMM-urile.
Domenii orientative pentru ghidarea investițiilor aferente proiectelor de digitalizare propuse de către solicitanți în cadrul prezentului apel:1. Managementul datelor financiare. Obținerea, stocarea și examinarea datelor financiare ale solicitantului;2. Managementul resurselor umane. Adaptarea angajaților solicitantului la mediul digital. Instrumente pentru eficientizarea comunicării și a relațiilor companie-angajat;3. Managementul relațiilor cu clienții;4. Managementul resurselor. Accesul la date despre gestionarea activelor (materii prime, inventar, resurse financiare etc.);5. Comunicare și relații cu clienții. Informații despre solicitant disponibile online pe baza cuvintelor cheie introduse în motoarele de căutare;6. Digitalizarea proceselor din cadrul organizației solicitantului;7. Politica și practicile de securitate.
Capacitatea de recuperare cu operativitate a accesului la date în cazul pierderii acestuia;8. Digitalizarea în producție. Automatizare/informatizare/digitalizare:
9. Alte activități/procese de digitalizat.
Este obligatorie realizarea unor activități de informare și publicitate aferente proiectului în conformitate Ghidul de Identitate Vizuală elaborat de MIPE și cu prevederile contractuale.
Buget: 16.764.705,90 EUR
Buget alocat și rata de cofinanțare
Alocarea prezentului apel de proiecte (FEDR + BS) este de 16.764.705,90 euro, din care 14.250.000,00 euro FEDR și 2.514.705,90 euro cofinanțare din BS.
În cadrul prezentului apel activitățile eligibile și cheltuielile aferente acestora pot fi finanțate prin ajutor de minimis, conform prevederilor schemei de ajutor de minimis aplicabilă.
Pentru proiectele depuse în cadrul prezentului apel rata de cofinanțare acordată este de 90% din valoarea eligibilă a proiectului, care este compusă din cofinanțarea acordată din FEDR în procent de 85% și cofinanțarea acordată din BS în procent de 15%, în limita plafonului de minimis (A se vedea Anexa IX).
Cofinanțarea din partea solicitantului este de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile. Aceasta se asigură din surse proprii, ce exclud ajutoare de stat sau ajutoare de minimis.
Lista codurilor CAEN excluse de la finanțare
011 Cultivarea plantelor nepermanente
012 Cultivarea plantelor din culturi permanente
013 Cultivarea plantelor pentru înmulțire
014 Cresterea animalelor
015 Activități în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creșterea animalelor)
016 Activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare
017 Vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii
031 Pescuitul
032 Acvacultură
051 Extracția cărbunelui superior
052 Extracția cărbunelui inferior
101 Producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne
102 Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor
103 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor
104 Fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale
105 Fabricarea produselor lactate
106 Fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon
1081 Fabricarea zahărului
1082 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zahăroase
1083 Prelucrarea ceaiului și cafelei
1084 Fabricarea condimentelor și ingredientelor
1091 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă
110 Fabricarea băuturilor
120 Fabricarea produselor din tutun
131 Pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile
Regiunea NORD-VEST
Data deschiderii: 30 iulie 2024 10:00
Data închiderii: 07 octombrie 2024 10:00